Ik heb geen hulp nodig!

De stofzuiger staat midden in de kamer en de schoonmaaklappen liggen overal verspreid. Mijn boodschappenlijstje ligt klaar en daar schiet mij nog iets te binnen. Ik moet niet vergeten om slagroom te halen voor de appeltaart die ik straks ga bakken. Hmmm, mijn hoofd gaat verder en ondertussen bedenk ik wat ik straks ga koken. Op de achtergrond hoor ik de sleutel in de voordeur. Mijn partner komt binnen en ik kijk hem geïrriteerd en geërgerd aan. Hij staat in de weg en ik vertel tegen hem dat ik nog zoveel moet doen. De boodschappen zijn nog niet eens gehaald. Er moet nog gekookt en gebakken worden en ik duw mijn partner aan de kant. Hij zegt mij dat ik alles maar alleen wil doen en ik geen hulp vraag. Hij geeft aan dat hij mij best wilt helpen, maar geeft het dan even aan.  

Mijn gevoel

Het zat mij behoorlijk hoog. Het gevoel dat ik heb is dat ik alles alleen moet doen. Ik ben heel moe, zit in een stressmodus en ik heb geen overzicht meer. Ik voel mij verantwoordelijk voor alles en alle taken die ik moet uitvoeren. Na de duidelijke taal van mijn partner werd ik met beide benen op de grond gezet. Hij heeft gelijk. Ik vraag inderdaad geen hulp.

Het moet perfect

Veel hooggevoelige mensen willen alles zelf doen, alles naar zich toetrekken en hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Wat vaak ook nog speelt is die hoge lat en daarbij het perfectionisme die dan hoog in het vaandel staan, maar je ook heel erg in de weg staan. Je maakt het namelijk niet gemakkelijk voor jezelf.

Wat ik tegenwoordig doe:

  1. Vraag hulp

Ik vraag om hulp. Ja ik weet het! Heel erg spannend maar als je niet vraagt dan heb je sowieso een nee als antwoord. Als je vraagt en praat dan heb je ook geen irritatie naar elkaar. Zo blijkt bij mijn partner ook. De onwil is er niet, maar mannen zien het ook niet altijd. Specifiek mijn partner wilt graag dat ik zeg wat ik nodig heb. Het is wel veel herhalen, maar uiteindelijk gaat hij ook dingen uit zichzelf doen en dan heb je dubbele winst. Durf je taken ook uit handen te geven en als je de taken samen uitvoert dan ben je sneller klaar dan alleen. Je zal gaan merken dat je meer tijd over houdt en je hoofd zal ook stiller zijn omdat je niet overal over hoeft na te denken. Dus uiteindelijk geeft dat allemaal rust.

2. Verdeel taken

Ik verdeel mijn taken over de week en maak een lijst van de belangrijkste dingen die per dag moeten gebeuren. Je hoeft niet alles op één dag af te maken. Alleen de belangrijkste dingen die moeten. Heb je een bak yoghurt op de grond laten vallen, dan laat je die niet dagen lang op de grond liggen, maar die taak heeft dan op dat moment prioriteit. In je hoofd “moet” je vaak van alles maar is dat ook zo? Je hoofd raakt vol waardoor je vaak uitstelgedrag krijgt. Verdeel je de taken, dan ervaar je veel meer rust in je lijf en weet je ook waar je aan toe bent.

3. Verandering van woord gebruik

Gebruik ik wil graag i.p.v. ik moet. Deze geeft je zo’n ander gevoel. Je taken die je wilt uitvoeren i.p.v. moet uitvoeren. Ik wil graag mijn kamer opruimen en mijn administratie bijwerken. Voel je het verschil. Moeten geeft een negatieve vibe en willen geeft voor mij een positieve vibe. Je krijgt hierdoor veel meer plezier in het uitvoeren van je taken. Schoonmaken is zeker nog steeds niet mijn favoriete hobby, maar het willen maakt het wel gemakkelijker.

Heb jij nog een tip? Welke tip gebruik jij vandaag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s