Ik loop over . . .

Daar lig ik dan in mijn bed. Mijn ogen zijn net een beetje open en ik staar naar het plafond. In mijn hoofd ben ik de afspraken van de komende week aan het afgaan. De hele week volgepland met afspraken. Van tandarts, een vriendin helpen met een brief tot administratie van mijn bedrijf. Mijn gedachten staan keihard aan op deze vroege ochtend en de dag moet nog beginnen. Wanneer moet ik de boodschappen doen? Hoe heb ik toch zoveel afspraken kunnen inplannen? Waar is het mis gegaan? Heb ik nog wel tijd om te koken of überhaupt boodschappen te doen? Ik sluit mijn ogen en ik trek het deken over mijn hoofd. Het is mij allemaal veel te veel en ik wil mijn bed deze dag niet meer uit.

en we gaan maar door

Uiteindelijk stap ik veel te laat en vermoeid mijn bed uit. Ik ben moe van het late opstaan, de stromende gedachten en ik ben vooral niet vooruit te branden. Voor mijn gevoel ben ik alleen maar brandjes aan het blussen en ik loop achter de feiten aan. Ik denk alleen maar aan wat er nog moet gebeuren maar er komt weinig uit handen. Van de vijf taken die ik vandaag heb staan heb ik er maar 2 kunnen afronden, omdat ik koos voor andere dingen waarvan ik denk dat die belangrijker zijn. Ik ben onrustig, moe, pijn in mijn hoofd en heb een onvoldaan gevoel.

waar trek ik de grens?

De grens is bereikt. Er was geen beweging in mij te krijgen en die volle agenda hielp zeker ook niet mee. De grens had ik al veel eerder moeten aangeven voor mijzelf. Totale overprikkeling doordat ik continu in mijn hoofd zit vanwege mijn agenda en ik geen rust kan vinden. Twee dingen waar ik niet heel erg blij van wordt als hooggevoelig persoon. Ik weet namelijk dat ik de tijd, rust en orde nodig heb. Door een deken over mijn hoofd te trekken loop ik voor de problemen weg en kom ik nog meer in de knel waardoor ik nog meer pieker en meer onrust ervaar. De taken die niet afkomen geven ook nog meer onrust en zullen zich ook gaan opstapelen.

welke keuze ga je maken

In dit geval was ik te laat met het aangeven van mijn grens. De grootste oorzaak is mijn overvolle agenda. Een piepkleine agenda vol met geschreven tekst geeft een overvol hoofd. Ja ze zijn fijn voor in je tas, maar voor je gemoedstoestand een no go. Deze tip heeft mij enorm geholpen. Koop een grote agenda. Eentje met een weekplanning en tijdsindeling. Zoals hieronder aangegeven.

Zo’n grote agenda lijkt misschien veel te groot, maar het gaat je optisch zo veel meer rust geven. Ik gebruik zo’n agenda inmiddels al jaren en ik ben blij! Rust en overzicht. Geen druk hoofd meer. Het werkt echt. Ik raad het iedereen aan die meer orde in het leven wilt qua afspraken.

De tweede tip die ik ook toepas. Zet kruizen op tijdstippen in de agenda waarop je niets wilt afspreken. Op de kruizen ga je relaxen, netflixen, haken, boetseren, naar buiten. In ieder geval iets doen wat je heel erg leuk vindt en je energie geeft. Dus geen afspraken, maar wel een afspraak met jezelf. Me-time!

bonus tip bij een overvolle agenda

Toch een overvolle agenda? Werk je lijstje puntsgewijs af en streep je taken ook af. Bouw met regelmaat een pauze in. Ga even wat drinken, lees een stukje uit een boek of ga lekker naar buiten staren. De lucht is prachtig om naar te kijken! En wat niet af is en niet hoeft.. morgen weer een dag. Zorg in ieder geval voor een volgende week dat je je agenda grens wel goed bewaakt.

Hoe vol is jouw agenda? Welke tip helpt jou orde op zaken te stellen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s