Blog Elvira Akira

Ben jij ook zo grenzeloos? 

Ik zit op mijn werk en ben al mijn taken aan het uitvoeren als een menselijke robot. Ik beweeg gedachteloos mijn vingers over het toetsenbord. De telefoon rinkelt en uit reflex pak ik de telefoon aan en ik draai het bekende riedeltje af. “Goedemorgen.. waar kan ik u mee van dienst zijn?” Tussen de bedrijven door pak ik mijn boterham uit de broodtrommel en werk hem naar binnen. Ik proef niet eens wat ik aan het eten ben. Een collega komt binnen en vraagt of ik zijn werkzaamheden kan overnemen en ik zeg direct ja zonder aarzeling. Mijn bureau is bijna niet meer zichtbaar en alle plekjes zijn benut met papier en dossiers. Het einde van de dag nadert. Ik bekijk mijn overvolle bureau, Ik heb nog steeds geen goed overzicht en mijn werk is niet af. Ik raak er best gestrest van. De minuten tikken door en om vijf minuten voor vijf komt er nog een collega binnen met een taak die echt niet kan blijven liggen tot morgen en die moet met grote spoed afgehandeld worden. Daar zit ik dan tot in de late uurtjes op kantoor. Ik merk op dat ik aan het einde van de dag mijn to do lijst niet af heb, bijna geen pauze heb genomen en dat ik aan het eind van de rit super vermoeid, overprikkeld,  leeg en gestrest ben. 

Altijd maar doorgaan

Ik kan maar door blijven gaan met het opzoeken van mijn grenzen en daar vooral overheen gaan. Alles maar willen aanpakken. Alle werkzaamheden willen proppen in één dag en dan aan het einde van de dag alles af willen hebben, zodat ik totaal aan mijzelf ben voorbijgegaan. Ik heb een enorm hoog eisenpakket gesteld voor mezelf. Ik probeer mijn collega’s te vriend te houden door het werk over te nemen en ik moet van mezelf de werkzaamheden af hebben omdat ik de lat heel hoog leg. In mijn ogen is het niet goed genoeg en ben ik bang om te falen. 

Waarom doen we dat eigenlijk?

Grenzen overgaan komt heel veel voor bij hooggevoeligen, omdat ze o.a. willen pleasen, ze zijn meer gericht op de ander dan zichzelf en hebben angst voor conflicten. Belangrijk is dat je je eigen grenzen niet overgaat zodat je geen klachten krijgt zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een slecht humeur. Het is tijd om gezonde grenzen te trekken voor jezelf en voor de ander. Dat geeft duidelijkheid voor iedereen en vooral veel meer rust voor jezelf. Maak het jezelf makkelijk door minder streng voor jezelf te zijn. Het is goed genoeg. Ook als jij een tandje minder hard werkt. Tegenwoordig herken ik mijn gedrag veel sneller en kan ik bijna onmiddellijk mijn grenzen gaan zetten. 

Mijn tips

Maar hoe doe ik dat… Wat mij heel erg heeft geholpen is dat ik ervoor zorg dat ik een to do lijst maak met bijvoorbeeld de drie belangrijkste klussen die op deze dag afgerond kunnen worden. Dit helpt mij bij het krijgen van orde en overzicht en meer rust in mijn hoofd. Ik pak de taken één voor één op en werk ze af. De telefoon zal nog steeds opgepakt moeten worden en spoedklussen kunnen ook nog steeds voorkomen, maar nu weet ik wel waar ik aan toe bent. Je kunt nu bijvoorbeeld de nummer drie op je lijst laten vervallen voor de spoedklus. Dus in plaats van en niet nog eens erbij doen. 

Een andere tip die mij ook enorm heel geholpen is een wekker zetten op mijn telefoon. Deze wekker zet ik voor pauzes die ik neem en voor het tijdstip dat ik naar huis ga bijvoorbeeld 10.00 uur, 12.00 uur en 15.00 uur. De wekker bewaakt mijn grens. 

Als de wekker afgaat, weet ik dat ik moet stoppen en dat ik eindelijk eens in mijn pauze echt kan genieten van die boterham. Ik proef namelijk daadwerkelijk wat er op mijn boterham zit. Ook vind ik het fijn om in de pauze naar buiten te gaan, de zonnestralen in mij op te nemen en de wind door mijn haren heen te laten waaien. Hierna kan ik met een frisse energie en blik weer starten aan mijn werkzaamheden. En uiteraard aan het einde van de dag lekker op tijd naar huis te gaan en te genieten van mijn avond. Je zult merken dat je door mijn bovengenoemde tips te gebruiken een verandering kunt aanbrengen in je dagelijks leven om beter je grenzen te bewaken. 

Hoe staat het met jouw grenzen? Welke tip pak jij aan?